°C
maandag 16 september 2024

Filmdocumentaire ‘Geen bol zonder stront’ over de historische mestvaart

Hillegom – Voorafgaand aan de start van de 50ste Strontrace Workum-Warmond v.v. op 23 oktober a.s. gaat de filmdocumentaire ‘Geen bol zonder stront’ in première. De 20 minuten durende film toont de vroegere mestvaart onder zeil tussen Friesland en Holland.

De Strontrace is een wedstrijd met historische zeilschepen, die sinds 1974 wordt georganiseerd om de zeilvracht en het ambacht van weleer levend te houden. De organisatie is in handen van de Vereniging voor Zeilende Beurt en Strontvaart ‘Zeilvracht’ en de Stichting Zeilvaart Warmond. Dit jaar bestaat de Strontrace 50 jaar. Reden voor de jubileumcommissie om de historische achtergrond van de mestvaart te laten onderzoeken.

Met subsidies uit het project ’13 Provinciën’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is in opdracht van ‘Zeilvracht’ een verkennend onderzoek uitgevoerd door Willemijn Bankí en is begin dit jaar een ‘schippersgesprek’ georganiseerd door het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek.
Onder leiding van Age Veldboom en Marca Bultink vertelden schippers, mesthandelaren en bloembollenkwekers uit Friesland en de Bollenstreek in De Vergulde Zwaan in Lisse uit eigen ervaring en die van hun voorouders over de mestvaart van Friesland naar de Bollenstreek. Die kwam rond 1900 op gang vanwege de explosief groeiende bloembollenteelt in de Bollenstreek, waarvoor meer ruige koemest nodig was dan in het westen beschikbaar was.

Het schippersgeprek is op film vastgelegd door de Leidse Filmclub LVSL. Op basis van die opnames en het verzamelde historisch materiaal is vervolgens de documentaire “Geen bol zonder stront” gemaakt. Teatske de Jong en Letty Swart schreven het script en Hans van Gerven van de Filmclub LVSL voerde de regie.
De documentaire gaat op maandag 23 oktober in Workum in première, voorafgaand aan de start van de Strontrace. Op dinsdag 24 oktober wordt de film vertoond in Warmond, in de tent bij het keerpunt in Park Groot Leerust. Meer informatie over de Strontrace is te vinden op https://zeilvracht.nl en https://www.zeilvaartwarmond.nl/

Aankomende evenementen

Lees ook: