°C
maandag 16 september 2024

Gemeente Hillegom onaangenaam verrast door ontwikkelingen rondom Jozefkerk

Hillegom – Een aantal jaren terug heeft het parochiebestuur van de Jozefkerk haar kerkelijk vastgoed verkocht aan projectontwikkelaar Renward. De gemeente heeft hierna met Renward een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de Jozefkerk en omgeving.

“Renward heeft het kerkelijk vastgoed vervolgens verkocht aan een investeringsmaatschappij. Dat mag, maar alléén met inbegrip van de afspraken zoals die eerder door Renward met de gemeente zijn gemaakt. De rol van de gemeente is beperkt maar we zien er wel op toe dat de nieuwe eigenaar zich houdt aan de eerder gemaakte afspraken.”

Vergunning en toezicht
De gemeente heeft een vergunning verleend voor de verbouwing van de Jozefkerk onder voorwaarden dat de kerk behouden blijft. Dat is nog steeds de inzet. “Het kerkelijk vastgoed was en is dus geen eigendom van de gemeente” geeft verantwoordelijk wethouder Anne de Jong aan. De gemeente is aan zet als er een onveilige situatie ontstaat, dreigt te ontstaan of wordt gemeld.

Veiligheid
De huidige eigenaar van het kerkelijk vastgoed heeft zeer recent een bericht aan de gemeente gestuurd waaruit blijkt dat tijdens de verbouwing flinke constructieve fouten zijn gemaakt. Het herstel van deze fouten en de verdere afbouw brengen zeer hoge kosten met zich mee. Dit is voor de eigenaar reden om zich op dit moment te beraden en alles nog eens op een rijtje te zetten en om de gemeente hierover te informeren.

Om de veiligheid op zowel de korte als lange termijn van de kerk te controleren, heeft de gemeente een onafhankelijk constructiebureau ingeschakeld: “Hoewel ons door de eigenaar is verzekerd dat er op korte termijn absoluut geen veiligheidsrisico’s zijn, vinden wij dit als gemeente belangrijk om zeker te weten. Met name voor de direct omwonenden. Ik begrijp namelijk heel goed dat er ook bij hen veel onrust is ontstaan. Er is geen sprake van sloop van de kerk en er ligt ook geen verzoek van de eigenaar hiervoor bij de gemeente.” zegt De Jong. “Wij wachten als gemeente dus het rapport van het constructiebureau af en kijken uit naar een uitnodiging van de eigenaar voor een vervolggesprek. Daarna kijken we met elkaar weer verder”.

Tekst: Gemeente Hillegom

Aankomende evenementen

Lees ook: