°C
maandag 16 september 2024

Kom in actie voor mensenrechten

In het kader van de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december, organiseert Amnesty International een wereldwijde schrijfactie ‘Write for Rights’. Vorig jaar werd er voor het eerst ook in de Bibliotheek in Hillegom geschreven, dit leverde goede gesprekken en ruim 200 brieven en kaarten op. Ook dit jaar kan jong en oud weer deelnemen in de Bibliotheek Hillegom op zaterdag 9 december, vrije inloop tussen 10:00 en 14:00 uur.

Voor de schrijfactie zijn tien casussen geselecteerd van mensen die oneerlijk behandeld worden. Ze worden bijvoorbeeld bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. Met het schrijven van brieven en kaarten proberen we een einde te maken aan dit onrecht. De brieven gaan naar de autoriteiten om te vragen deze mensen vrij te laten of gerechtigheid te geven. De kaarten sturen we aan de tien personen zelf, om hen te laten weten dat er aan ze gedacht wordt en ze zo te steunen. Kinderen kunnen groetenkaarten versieren en voor mensen met weinig tijd zijn er voorbedrukte brieven die alleen nog ondertekend hoeven te worden.

Jarenlange ervaring van Amnesty leert dat schrijven echt helpt. Door de massale stroom brieven en kaarten vanuit de hele wereld zorgen we voor verandering. Zo werd in 2022 o.a. geschreven voor Cecillia en Joanah uit Zimbabwe die opgepakt waren tijdens een vreedzame demonstratie, werden mishandeld en misbruikt. Nadat ze de daders aangewezen hadden werden ze aangeklaagd omdat ze het verzonnen zouden hebben. Beide vrouwen zijn in 2023 gelukkig vrijgesproken. Met de schrijfactie zet Amnesty de autoriteiten aan tot verandering en geeft ze de mensen voor wie ze actievoert moed.

Aankomende evenementen

Lees ook: