°C
donderdag 19 september 2024

170 jaar schoon duinwater uit de kraan

Hillegom – Op dinsdag 12 december 2023 is het precies 170 jaar geleden dat de eerste emmer duinwater, voor één cent per emmer, als drinkwater werd verkocht in Amsterdam. Een bijzondere gebeurtenis omdat schoon drinkwater enorm heeft bijgedragen aan de gezondheid van de Amsterdammers.

Waternet viert deze speciale verjaardag op twee plaatsen: op het Haarlemmerplein in Amsterdam, waar het water voor het eerst uit de leiding kwam en in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar het water sinds jaar en dag gewonnen wordt.

Excursie

In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) kunt u op 12 december gratis deelnemen aan de wandelexcursie ‘De weg van het water’. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is er een excursie per busje naar het infiltratiegebied dat gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek. Wilt u ook zien waar het drinkwater vandaan komt? Meld u dan aan voor deze excursies via onze website

Tentoonstelling

Ook is op beide locaties (Haarlemmerplein Amsterdam én AWD) een tijdelijke tentoonstelling ingericht over 170 jaar drinkwater. In het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen is de tentoonstelling gratis te bezichtigen vanaf dinsdag 12 december. Wanneer u op 12 december de expositie bezoekt, trakteren wij u op een gratis kopje koffie of thee.

Geschiedenis duinwater

Sinds 1853 zorgt helder drinkwater uit de duinen voor een gezond leven in de stad. Het verhaal gaat dat op een warme zomerdag in 1845, de vrouw van Jacob van Lennep een glas helder duinwater in schonk.
‘Kunnen we dit duinwater niet naar Amsterdam brengen?’ opperde mevrouw Van Lennep. Dat was het begin van het plan om duinwater van Heemstede naar Amsterdam te brengen. Om dit te realiseren richtte Jacob van Lennep de NV Duinwatermaatschappij op en in 1853 werd in Amsterdam het eerste duinwater verkocht.

De toegang tot schoon drinkwater bleek van onschatbare waarde voor de volksgezondheid, vooral in een tijd waarin cholera-uitbraken de stad teisterden door het gebruik van besmet water uit de grachten.
Voor die tijd was dat geen vanzelfsprekendheid voor de Amsterdammers, maar vandaag de dag zien we dat als een ‘normaal’ gegeven. Toch was, is én blijft voldoende en gezond drinkwater eigenlijk heel bijzonder!

Aankomende evenementen

Lees ook: