°C
vrijdag 18 oktober 2024

Rabobank steunt volkstuintjes Oude Beek

Foto's gemaakt door:

Hillegom – In nog geen half jaar toverde een groep enthousiaste Hillegommers een braakliggend terrein langs de Oude Beek om tot een groene oase. Ze richtten een volkstuinvereniging op en legden tientallen volkstuinen en een voedselbos aan. Het gezamenlijk groen zorgt voor veel biodiversiteit, saamhorigheid én nieuw animo voor tuinieren. Rabobank Impactfonds steunt de aanleg van het voedselbos met 5.000 euro.

Fietsers en wandelaars op de paden langs het riviertje De Oude Beek kunnen hun ogen uitkijken. Tientallen tuinierders uit de omgeving staken deze zomer veel aandacht en liefde in de aanleg van een groot aantal volkstuinen en een voedselbos langs het populaire recreatiegebied. De energie en saamhorigheid van de jonge vereniging is bijzonder, vindt oprichter Gerard Brom.

Handen uit de mouwen

Begin dit jaar vroeg Brom de gemeente toestemming om de oude volkstuinen van de kerk nieuw leven in te blazen. Hij kreeg groen licht, mits ze die tuinen met een vereniging onderhielden én een voedselbos aanlegden waarvan de hele buurt mag plukken. Dat liet Brom, net gepensioneerd en fervent tuinierder, zich geen twee keer zeggen. Hij richtte volkstuinvereniging De Oude Beek op en vond al snel een groep gelijkgestemden die zin hadden om de handen uit de mouwen te steken.

Fruitbomen voor het voedselbos

‘Een voedselbos is een mooie manier van verbouwen’, vertelt Brom. ‘Eigenlijk maken we een natuurlijk bos na, dat op z’n eigen manier groeit en bloeit, zonder mest of gif. Het is belangrijk dat je diverse soorten bomen en struiken plant, zodat je de biodiversiteit verhoogt. In het voedselbos staan meerdere soorten appelbomen, maar ook peren-, pruimen- en vijgenbomen. De bomen zijn nu nog klein, maar we zien dat ze nagenoeg allemaal zijn aangeslagen. Dus dat is mooi! Als het tijd is om te oogsten, nodigen we alle inwoners van Hillegom uit voor een oogstfeest.’

Het voedselbos is al bijna helemaal geplant, maar er liggen nog mooie plannen in het verschiet. ‘Ook rondom de wandelpaden langs het voedselbos willen we fruitbomen planten’, zegt Brom. ‘Daarnaast heeft het voedselbos nog een mooie poort nodig en een schuurtje voor het gezamenlijke gereedschap. Mede dankzij de donaties van Rabobank en de stichting Steunfonds Zorg en Welzijn Hillegom kunnen we het hele project financieren, daar zijn we ze erg dankbaar voor.’

Aankomende evenementen