°C
vrijdag 18 oktober 2024

Oppositie Hillegom vraagt Interpellatiedebat Dunantstaete

Hillegom – Na 20 jaar dralen nog steeds geen Dunantstaete. De fracties van GroenLinks Hillegom, VVD Hillegom, D66 Hillegom en Hart voor Hillegom maken zich ernstige zorgen over de toekomst van het centrum. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 14 december is wethouder Anne de Jong (BBH) door deze partijen het vuur aan de schenen gelegd over het plan Dunantstaete. Het gaat om een langlopende kwestie, waarbij de oppositie het vermoeden had dat de wethouder tijdens het proces steken heeft laten vallen. De fracties van VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Hillegom namen daarom het initiatief voor een zogeheten interpellatiedebat; een manier om de verantwoordelijke bestuurder kritisch te ondervragen en ter verantwoording te roepen.

DunantStaete staat bekend als een slepende kwestie in Hillegom. Ooit was het de bedoeling om het centrum een nieuwe impuls te geven. Er zouden oude panden vervangen worden en daar zouden woonlagen met appartementen gebouwd worden. Vorige week werd duidelijk dat de initiatiefnemers en Dunantstaete Properties de jarenlange strijd opgeven. Alle betrokken panden, tussen de Hoofdstraat en het Henri Dunantplein, zijn te koop aangeboden aan de gemeente. Het project lag al langer stil, maar er was nooit eerder sprake van een definitieve stop. Voor de oppositiepartijen aanleiding om het initiatief voor een debat te nemen.

VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Hillegom vinden dat ze onvoldoende en te laat geïnformeerd zijn over de voortgang van Dunantstaete. Daarnaast gaf raadslid De Hoog aan dat de wethouder zich defensief opstelt en niet vooruitkijkt. Naar aanleiding hiervan, diende de oppositie donderdag een motie van afkeuring in. De BBH, de partij van de wethouder ging hier fel tegenin. Volgens fractievoorzitter Frank Evers is de motie ongepast in deze situatie: ‘We betreuren allemaal de gang van zaken bij dit project, maar deze motie brengt geen oplossingen. Tevens hebben we voor de zomer alle mogelijke vragen kunnen stellen en lagen alle mogelijkheden op tafel.’ De oppositiepartijen hielden voet bij stuk, maar uiteindelijk werd de motie weggestemd.

Een uitgebreid verslag van het verloop van het debat lees je op de website van Bollenstreek Omroep

Tekst en foto: Bollenstreek Omproep

Aankomende evenementen

Lees ook: