°C
zondag 08 september 2024

Konijnen uitgezet in Waterleidingduinen

Hillegom – In de eerste week van dit jaar is een deel van de konijnenpopulatie in Luistenbuul gevangen en vervolgens geplaatst in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Deze bijzondere verhuizing draagt bij aan meerdere doelen: het herstel van duingraslanden en open duin in de AWD, én dat de kenmerkende stroomdalflora in Luistenbuul weer tot bloei kan komen.

Afbeelding met buitenshuis, persoon, gras, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

In de Amsterdamse Waterleidingduinen waren konijnen ooit talrijk. Konijnen spelen door hun gegraas en gegraaf een cruciale rol in het behoud van specifieke begroeiing, zoals duingrasland en open duin, zorgen voor broedgelegenheid voor tapuit en bergeend,  én zijn een voedselbron voor bedreigde roofvogelsoorten. Virusziekten hebben echter geleid tot een drastische afname van de populatie. Waternet onderneemt stimuleringsmaatregelen, waaronder gericht maaiwerk voor konijnenweitjes en lokale herintroductie van konijnen, om de konijnenpopulatie te herstellen. Maar de konijnen uit Luistenbuul zijn zeer welkom in dit gebied.

Om de gevangen konijnen in alle rust te laten wennen aan hun nieuwe leefgebied, zijn ze op verschillende locaties in zogeheten warandes geplaatst. Deze met gaas afgeschermde plekken, voorzien van kleine openingen en voorgeboorde holen onder duindoorn- en meidoornvegetaties, boden de konijnen de mogelijkheid zich te verschuilen en eigen holen te graven. Na een acclimatiseringsperiode van twee weken werden de warandes maandag 22 januari geopend, zodat de konijnen zich vrij kunnen bewegen en hun nieuwe leefgebied kunnen gaan veroveren.

Aankomende evenementen

Lees ook: