°C
donderdag 19 september 2024

Aankoop gebouwen en grond voor centrumontwikkeling kost Hillegom 6 miljoen

Hillegom – De gemeente Hillegom gaat vier percelen en opstallen tussen de Hoofdstraat en het Henri Dunantplein kopen om de centrumontwikkeling weer in gang te zetten. Dat blijkt uit stukken waar de politiek zich op 16 mei over buigt. De gemeente Hillegom en de huidige eigenaren kwamen eerder niet tot een akkoord voor ontwikkeling. Een van de struikelblokken was de hoogte van nieuwbouw en het versnipperd vastgoedbezit. Omdat de herontwikkeling al lange tijd onderwerp van discussie is en steeds strandt, is besloten om nu zelf het vastgoed te verwerven om zo de regie in handen te krijgen

Voor de aankoop van percelen, de koop van gebouwen, de ontwikkeling van de Java-locatie, de voormalige Dunanstaete-locatie, herinrichting Henri Dunantplein en het verbeteren van de gemeentelijke parkeergarage naast de AH is nu een exploitatie gemaakt die een negatief saldo oplevert van bijna 6 miljoen euro.

De gemeente zegt dat ze nu op korte termijn kan beginnen met de ontwikkelingen en het aanpakken van verdere verloedering van het gebied. Dit geldt ook voor de aanpassingen aan de parkeergarage van de gemeente naast de Albert Heijn en de herinrichting van het gehele HD-plein waarvoor een voorlopige raming is vastgesteld. Uit de tot nu toe gehouden besprekingen met alle betrokkenen over de gebiedsvisie is gebleken, dat parkeren en de inrichting van het plein voorrang moeten krijgen in relatie tot een verdere invulling van sloop/nieuwbouw. In een later stadium wordt mede door participatie met de ondernemers en inwoners de actualisatie van de centrumvisie vormgegeven. Dit is een proces wat hier parallel aan loopt, aldus de gemeente.

De gemeenteraad moet akkoord gaan met de aankoop. In de afspraken die met de verkopende partij zijn gemaakt is overdracht in juni opgenomen.

Dit bericht is afkomstig van BollenstreekOmroep.nl
Tekst: Ard Zandbergen

Aankomende evenementen

Lees ook: