°C
maandag 16 september 2024

Orientatieloop bij SIB Loopcollectief

Hillegom – Naast het hardlopen, sportief wandelen en Running Bootcamp, introduceerde SIB-Loopcollectief dit jaar de Oriëntatieloop. Oriëntatielopen is een vorm van hardlopen of wandelen waarbij het niet alleen aankomt op snel lopen, maar vooral op goed oriënteren en navigeren; je hersens gebruiken dus.  De reacties heeft waren zo positief dat SIB deze activiteit 4 keer per jaar wil organiseren, waarbij ook niet-leden welkom zijn.

Kies je eigen weg

Bij een oriëntatieloop leg je een route langs controlepunten zo snel mogelijk af. Je kiest je eigen weg met behulp van kaart en kompas. De kaart is een gedetailleerde kaart van het gebied waar de loop plaatsvindt. De route is aan de hand van controlepunten op de kaart aangegeven. Deze controlepunten staan altijd op opvallende punten zoals een bankje, een kruising van paden of een hoekpunt van een bos. Het is de bedoeling dat je als loper of wandelaar je eigen route bepaalt, zolang je de controlepunten maar in de juiste volgorde vindt.

Slimme route

Het leuke hiervan is dat een slim gekozen route veel voordeel kan opleveren. Een slimme route kan een rechte lijn tussen twee controlepunten zijn, dus dwars door de duinen of het bos. Maar misschien kun je harder lopen of sneller wandelen via de paden. Je kunt individueel lopen of in kleine groepjes.

Masterclass

Een week voor de wedstrijd organiseert SIB een masterclass. Alle deelnemers oefenen dan op het terrein met kaartlezen en kompasgebruik voor zowel een hardloopgroep als een wandelgroep. Ook de tips, tricks en handigheidjes komen daarbij natuurlijk aan de orde.

Eerstvolgende editie

Het eerstvolgende evenement vindt plaats op zaterdag 21 september (masterclass) en op zaterdag 28 september (wedstrijd) van 9:00 tot 11:00 uur in de Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang De Zilk. Voor leden is het oriëntatielopen gratis. Niet-leden betalen € 10,00 per evenement (masterclass en wedstrijd). Wil je meer informatie, kijk op www.sibloopcollectief.nl/orientatieloop. Heb je belangstelling om mee te doen, mail dan naar orientatielopen@sibloopcollectief.nl

Aankomende evenementen

Lees ook: