°C
zondag 08 september 2024

Provincie ‘positieve houding’ tijdelijke bouw Pastoorslaan

Foto: Omroep West

Hillegom – De provincie beslist nog niet, maar geeft aan een ‘positieve grondhouding’ te hebben tegenover het initiatief van de gemeente Hillegom om tijdelijke flexwoningen en een asielopvang te bouwen aan de Pastoorslaan Zuid. Hillegom moet eerst extra informatie aanleveren en aan verschillende voorwaarden voldoen, voor de provincie het verzoek van Hillegom in behandeling neemt.

Hillegom vroeg de provincie toestemming voor het bouwen van 400 tijdelijke flexwoningen op bollengrond voor verschillende doelgroepen: Hillegomse starters, spoedzoekers, statushouders en ontheemden. Daarnaast wil de gemeente ook een asielopvang realiseren met 135 plekken, om aan haar taakstelling vanuit de Spreidingswet te voldoen.  Voor de 400 tijdelijke flexwoningen en de asielopvang is ongeveer 2,5 tot 3 hectare grond nodig. De gemeente wil de uitwerking van het plan vanuit participatie samen met omwonenden en de bollensector inrichten, maar pas na een positief besluit van de provincie. (Lees het verzoek van Hillegom hier)

Voorwaarden provincie
De provincie stelt in de brief verschillende voorwaarden aan het plan. Zo willen zij het participatieplan van de gemeente ontvangen, de precieze locatie, ruimte voor groen en het aantal asielplekken verhogen. (Lees de brief van de provincie hier)

Na de zomer in gesprek met de raad
De gemeente gebruikt de zomerperiode om de voorwaarden van de provincie goed te bestuderen en gaat hierover na de zomer in gesprek met de raad.

Als de gemeente de extra informatie bij de provincie aanlevert, neemt de provincie het verzoek in behandeling. Het plan wordt vervolgens besproken en beoordeeld door gedeputeerde staten. Verschillende Provinciale Statenleden hebben kenbaar gemaakt dat zij het verzoek willen bespreken in de commissievergadering. Het is dus nog niet bekend wanneer er uitsluitsel is. Dat heeft de provincie aan de gemeente Hillegom met een brief laten weten. Om te kunnen bouwen moet de provincie de gemeente een ontheffing verlenen.

Aankomende evenementen

Lees ook: