°C
maandag 16 september 2024

Holland Dahlia Event

Hillegom– Tijdens het weekend van 6 t/m 8 september zal de Bollenstreek bruisen van de Dahlia’s tijdens het 8e Holland Dahlia Event. De opening op vrijdag 6 september wordt verzorgd door Angelo Dorny. Angelo komt uit België en heeft een grote passie voor dahlia’s. Onlangs heeft hij er zelfs een boek over geschreven: “Ode aan de koningin van de pluktuin. DAHLIA” Dagelijks volgen tienduizenden mensen Dorny via vlogs op instagram en facebook waarin hij tuintips geeft.

Opening op Kasteel Keukenhof

In april zijn meer dan 10.000 knollen geplant op het Landgoed Kasteel Keukenhof in samenwerking met het HDE en de tuinmannen van Keukenhof.  Alle knollen zijn afkomstig van participanten van het HDE en Frans Beijk heeft het tuinontwerp gemaakt voor de dahlia’s op het landgoed.  Deze staan nu allemaal in bloei en deze prachtige tuinen zijn dagelijks gratis te bezichtigen. Tijdens het evenement kan iedereen extra genieten, naast alle kleurenpracht van de bloeiende dahlia’s, van de diverse dahlia vlinder mozaïeken, maar ook van de reuze stoel en de bloemenarrangementen die gemaakt zijn door leerlingen van VONK opleiding “Bloem & Design” onder begeleiding van Menno Groen. 

Dahlia mozaïeken
In het weekend van 6 t/m 8 september worden 111 mozaïeken gemaakt en tentoongesteld. 110 bedrijven, particulieren, instellingen en (buurt)verenigingen uit de Bollenstreek gaan samen met collega’s, vrienden, cliënten of mede-vrijwilligers op 5 en 6 september aan de slag om bijzondere kunstwerken te maken met behulp van de veelzijdige en veelkleurige dahliabloem. Op vrijdagmiddag zullen de meeste mozaïeken al klaar zijn en gratis te bezichtigen zijn voor het publiek. Op zaterdag gaat de jury, onder leiding van Ted Kortekaas, al vroeg op pad om alle mozaïeken te beoordelen.

Er zijn vele deelnemers in Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk & Noordwijkerhout; maar ook in De Zilk, Vogelenzang, Bennebroek en Lisserbroek zijn enkele mozaïeken te bewonderen. Langs de mozaïeken zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet; dus veel aandacht is verzekerd. De routes zijn te vinden via onze prachtige nieuwe website, gemaakt door DitisABC: www.dahliamozaieken.nl

Reuze mozaïek
Op ’t Vierkant in Lisse staat hetzelfde weekend een reuze mozaïek van 6×10 meter. Vorig jaar was het reuze mozaïek, ter gelegenheid van het 825-jarig bestaan van de gemeente Lisse een groot succes. Eigenlijk zou deze al in het weekend van 25 augustus gemaakt worden; maar door een gebrek aan bloemen is dit 2 weken uitgesteld en zal nu tegelijkertijd met de 110 andere dahlia mozaïeken te bewonderen zijn. Voor dit weekeinde is er verzekerd dat er voldoende bloemen beschikbaar zullen zijn.

Dahlia Showtuinen
In de Bollenstreek zijn ook diverse Dahlia showtuinen gratis te bezoeken. Hier zijn honderden verschillende dahlia’s te bewonderen. Deze showtuinen zijn onder meer te vinden bij Kasteel Keukenhof, de CNB Dahlia showtuin bij De Tulperij in Voorhout, Geerlings Dahlia’s in Heemstede, Fred de Meulder, Hillegom, de FBT showtuin in De Zilk . Op de website van het Holland Dahlia Event is alle informatie over de tuinen te vinden. www.hollanddahliaevent.com 

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Dahliamozaïeken Wedstrijd vindt plaats op zaterdag 07 september om 17.30 uur op ’t Vierkant in Lisse door burgemeester Lies Spruit. Er zijn prijzen te winnen door de 3 mooiste mozaïeken van Hillegom en omstreken – 52 deelnemers strijden voor deze prijzen -, de mooiste 3 mozaïeken van Lisse en omstreken – 25 deelnemers strijden voor deze prijzen – en de mooiste 3 mozaïeken van de rest van de Bollenstreek – 32 deelnemers strijden om deze prijzen.
Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor een team dat voor de 1e keer meedoet en een prijs voor de beste zorginstelling.

Kijk voor meer informatie op www.dahliamozaieken.nl op via de socials: www.facebook.com/dahliamozaieken of www.instagram.com/dahliamozaiekenbollenstreek

Aankomende evenementen

Lees ook: