Nieuwjaarsspeech van Burgemeester Roberto ter Hark
Hillegom – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hillegom sprak burgemeester Roberto ter Hark de aanwezige toe. De nieuwjaarsspeech draaide om samenwerking, saamhorigheid en vooruitgang. De burgemeester benadrukte het belang van samenwerken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals woningtekort, veiligheid, klimaatverandering en de energietransitie. Ook prijst hij de saamhorigheid binnen de Hillegomse gemeenschap, met mooie initiatieven zoals “het Stekkie,” en roept hij op tot gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een leefbare en veilige omgeving.
Lees de hele nieuwjaarsspeech onder de foto’s
Goedenavond, van harte welkom allemaal bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hillegom. Fijn dat u er allemaal bent.
Ik hoop dat u een goede jaarwisseling hebt gehad.
Het was gelukkig redelijk rustig in het dorp; ik wil graag de politie, de boa’s, de brandweer, de Meerlanden en onze ambtenaren bedanken voor hun inzet en bijdrage. Er is voor en achter de schermen weer hard gewerkt om Hillegom zo veilig mogelijk te houden.
Het is voor mij de eerste keer dat ik u als burgemeester mag toespreken aan het begin van een nieuw jaar. Natuurlijk niet helemaal nieuw want de tijd vliegt en ik ben alweer 2 maanden aan het werk. Dat lijkt nog kort maar zo voelt het niet; ik ben zeer warm ontvangen in dit mooie dorp. Daar wil ik u hartelijk voor bedanken. Dat heeft gemaakt dat ik mij meteen thuis voel. En binnenkort is Hillegom ook echt thuis. Volgende maand wordt ons huis opgeleverd en komen we hier ook echt wonen. Daar hebben we heel veel zin in!
De kerstperiode is altijd een tijd van rust, bezinning en voor mij ook van inspiratie opdoen voor het nieuwe jaar. Inspiratie kun je vinden in verschillende dingen, een mooi gesprek, een gedicht, boek, film, muziek of kunstwerk. En ook of misschien wel vooral in mensen. Deze keer ben ik geïnspireerd geraakt door de Huizingalezing gehouden door Beatrice de Graaf met de titel “Wij zijn de tijden. Geschiedenis in crisistijd”. Zonder de hele lezing aan u voor te dragen, deel ik graag een aantal zaken die ik interessant vond. In de eerste plaats, de 7 kardinale deugden die meer dan 2000 jaar lang werden gebruikt om jonge mensen en met name politici op te leiden: wijsheid, moed, beheersing, rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde. Kardinaal duidt hierin op een scharnierpunt in het handelen van mensen in de publieke ruimte. Als je zo handelt, dan komt het goed met de gemeenschap.
En dan kom ik bij het tweede onderdeel dat mij bijzonder aansprak. Het besef dat wij de tijden zijn. Dat wij vandaag de geschiedenis van morgen schrijven. En dat als geschiedenis je iets leert, dan is dat dat er altijd perspectief is, kans op verandering, hoop. En dat we allemaal, ieder afzonderlijk, invloed hebben op de kant waar we naartoe bewegen door de keuzes die we maken. Dus begin bij jezelf om de dingen ten goede te keren.
Ook al lijkt een deugd een wat ouderwets woord en geschiedenis voor sommigen misschien wat saai, zijn volgens mij deze inzichten in de huidige onzekere, soms moeilijke en roerige tijden, waar polarisatie continu op de loer ligt, meer dan actueel om samen verder te komen. Ik zal ze komend jaar in ieder geval in gedachten houden en ik hoop u ook.
Ik zie gelukkig hele mooie dingen gebeuren in Hillegom en daar word ik bijzonder blij van: De afgelopen weken ben ik bij veel activiteiten en evenementen geweest. Daar zie ik mensen die aandacht hebben voor elkaar, nieuwsgierig zijn naar elkaar. Vragen stellen en niet oordelen. Mensen zien om wie ze zijn, waar iedereen erbij hoort. Kortom saamhorigheid. En dat is niet alleen mooi, tegenwoordig is dat heel bijzonder. En dat maakt mij als burgemeester trots op onze gemeenschap, op u.
Ook zie ik gezamenlijke betrokkenheid van Hillegommers in hun buurt. Buurtbewoners die elkaar helpen en steunen waar dat nodig is. Door deze betrokkenheid versterken we de veerkracht, leefbaarheid en veiligheid van ons dorp. Echt een kracht van Hillegom. Een mooi voorbeeld ervan is “het Stekkie”. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die het nodig heeft. Er wordt samen gekookt, spelletjes gedaan of klusjes opgeknapt. Het is zo’n succes dat er een tweede Stekkie komt. Geweldig! Ook zo’n project onderstreept nog maar eens: samen komen we verder.
Het afgelopen jaar kende verschillende hoogtepunten. Hoewel ik niet overal persoonlijk bij was, heb ik ze zeker met interesse gevolgd. Onze jaarlijkse evenementen waren een groot succes. Zoals bijvoorbeeld de Duin en Bollen Vierdaagse waarbij ik zie dat er inmiddels mensen van heinde en verre naar toe komen. Een aantal collegeleden doet hier ook sportief aan mee.
Een ander voorbeeld zijn de varkens die de wortels van de Duizendknoop in de grond hebben omgewoeld zodat de plant geen inheemse soorten kan verdrukken. De varkens waren een grote trekpleister in het dorp. Ongeveer 40 omwonenden hebben goed voor de beestjes gezorgd en een oogje in het zeil gehouden. Weer zo’n voorbeeld van samen komen we verder.
Na deze korte terugblik wil ik graag met u vooruit kijken naar komend jaar.
Uitgangspunt: we zijn er als gemeente voor ú, onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Wij dienen het algemeen belang.
We zien een aantal ontwikkelingen op ons afkomen waar we rekening mee moeten houden. Maatschappelijke vraagstukken worden steeds ingewikkelder; woningtekort, toenemende vraag naar (jeugd)zorg, veiligheid en klimaatverandering/ energietransitie. Ook hier hebben we elkaar nodig: inwoners én andere partijen. Samen zetten we de schouders eronder. Samen komen we verder.
Op dit moment zijn we tevreden over onze financiële positie. De begroting 2025 is sluitend. Ook na dit jaar willen we blijven investeren in Hillegom. En die ambities, in combinatie met de korting vanuit het Rijk voor gemeenten vanaf 2026, het zogenaamde ravijnjaar, zorgen ervoor dat als we niets doen, Hillegom een tekort op de begroting heeft in de jaren daarna. Als gemeentebestuur willen we een goed rentmeester zijn en komen we met voorstellen om ook vanaf 2026 tot een sluitende begroting te komen.
Samen houden we Hillegom veilig. Daarom zetten we de komende jaren in op de onderwerpen jeugd en veiligheid, bestrijding van ondermijning, zorg en veiligheid en digitale veiligheid. Er is afgelopen jaren veel bereikt, daar zijn we trots op en toch moeten we ermee door. Onze veiligheid verdient continue aandacht.
Wonen zal een groot aandeel hebben in dit nieuwe jaar. We zijn nog steeds op zoek naar een oplossing voor het woningtekort. Bij de start van dit jaar gaan we in gesprek met de provincie om met elkaar te kijken waar oplossingen liggen. Ondertussen gaan we verder met de zorgappartementen aan het Olympiaplein, gaan we bouwen bij Lommerse-Uijtendaal, Tuindorp op het voormalige Sizo terrein krijgt vorm en we maken een start met het Henri Dunantplein zodat we een fijner centrum krijgen voor iedereen.
Om nieuwe woningen en bedrijven maar ook bedrijfsuitbreidingen en vooral het gebruik daarvan mogelijk te maken, is er natuurlijk wel elektriciteit nodig. Daarom nemen we dit jaar ook een besluit over waar een nieuw onderstation kan komen om een deel van de netcongestie op te lossen. Ook voor wat betreft de energietransitie geldt: samen komen we verder. Samen kunnen we dus ook keuzes maken, zoals het verder isoleren van onze woningen en panden, het bewust omgaan met energie en dan met name kijken naar piekgebruik.
Zoals u weet is de openbare ruimte van ons allemaal. Het kent veel verschillende functies. Daarbij hebben we naast aandacht voor praktische noodzakelijke functies die ons leven makkelijker maken, zoals het onderhouden en aanleggen van wegen en fietspaden en het zorgen voor een goede regenwaterafvoer, ook steeds meer aandacht voor zaken die het mooier, prettiger en toekomstbestendiger maken, zoals flora en fauna. We proberen te vergroenen waar het kan. Zo versterken we de biodiversiteit in het dorp en worden we klimaatbestendiger.
Juist omdat de openbare ruimte van iedereen is, wil ik een oproep doen om de leefomgeving schoon en daarmee veilig te houden. Laten we bijvoorbeeld netjes omgaan met het aanbieden van ons afval zoals plastic, het afval neerzetten bij een brengparkje of zwerfafval. Gaat het mis? Help elkaar, door het er gewoon over te hebben. Samen komen we verder.
Ik hoef het u eigenlijk niet te vertellen, want er staan allemaal kenners in de zaal, maar Hillegom ligt uniek; tussen de bollenvelden, als onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen, in de buurt van steden en de zee en met een rijke cultuurhistorie. Dit alles maakt Hillegom niet alleen aantrekkelijk voor ons als inwoner of bedrijf maar zeker ook voor toerisme. Samen met buurgemeenten werken we aan zichtbaarheid en bekendheid. Dat geeft impulsen aan de Hillegomse economie en is goed voor onze Hillegomse ondernemers. Daarvoor is het belangrijk een goed vestigingsklimaat te hebben zowel in het centrum als in het buitengebied. Onmisbaar hierin is samenwerking. Lokaal natuurlijk met bijvoorbeeld Ondernemend Hillegom, maar ook regionaal met en tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen, de arbeidsmarkt en de maatschappij. Samen komen we verder.
Nu denkt u misschien; dat samen heb ik al een paar keer gehoord. Dat klopt! Dat geldt niet alleen voor u en mij, het college, de gemeenteraad, inwoners en ondernemers maar ook voor onze samenwerking met het Rijk, de provincies Zuid- en Noord Holland, en andere gemeenten ten noorden van ons, in bijvoorbeeld Holland Rijnland, de Duin- en Bollenstreek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Samen staan we sterk en kunnen we moeilijke opgaven aan. Daar geloof ik in en blijf ik samen met al onze partners aan werken.
Daarom wil ik deze speech eindigen door samen met u het glas te heffen en te toosten op een gezond, gelukkig en hoopvol 2025! Op dat we samen heel ver mogen komen.
Gelukkig Nieuwjaar!