Vul de enquête nu in!

Wat vind jij van Hillegom Online?

°C
zondag 13 april 2025

Gemeente Hillegom moet keuzes maken door ravijnjaar

Hillegom – Net als alle gemeenten in Nederland, krijgt Hillegom vanaf 2026 veel minder geld van het Rijk. Hoewel de gemeente er altijd financieel goed voor heeft gestaan, ontkomt ook Hillegom er niet aan om te bezuinigen.

Geld plus taken vanuit het Rijk

Hillegom is voor meer dan de helft van haar inkomsten op de begroting afhankelijk van het Rijk. Dat geld krijgt de gemeente niet zomaar. Daar staan taken tegenover zoals bijvoorbeeld het verzorgen van reisdocumenten, afvalverwerking of hulp in de huishouding. Dit staat los van de spaarpot van de gemeente. Doordat Hillegom al vele jaren de financiën goed op orde heeft, kan Hillegom deze spaarpot inzetten voor bijvoorbeeld het opknappen van parken of andere eenmalige dingen. Zij mag dat spaarpotgeld niet gebruiken voor taken die zij vanuit het Rijk krijgt. Minder geld krijgen van het Rijk betekent dat ook Hillegom goed moet kijken waar ze geld aan gaat uitgeven en daarbij niet ontkomt aan soms pijnlijke keuzes. 

Terugdringen uitgaven

Bij het vaststellen van de begroting 2025 wordt er ook gekeken naar de jaren daarna. Er is toen ook rekening gehouden met een korting op gemeenten vanuit het Rijk. Het saldo voor 2026 kwam daarmee uit op ruim 1,5 miljoen negatief. Deze situatie verslechtert verder. De laatste ontwikkelingen worden door het college verwerkt en op 7 mei aan de gemeenteraad gepresenteerd.
Wethouder Financiën Mike Roelofs: “Gezien de verslechterde financiële situatie moeten we ook in Hillegom keuzes maken. In mei wordt de gemeenteraad geïnformeerd over het financieel vooruitzicht de komende jaren. In aanloop daarnaar toe kijken we zorgvuldig naar het terugdringen van verschillende uitgaven om tot een sluitende begroting te komen. Daarvoor kijken we eerst naar ‘laaghangend fruit’ (onderdelen in de begroting waar snel en in verhouding met weinig gevolgen veel resultaat mee te behalen valt). Daarnaast kijkt de gemeente samen met andere gemeenten kritisch naar de uitgaven in gemeenschappelijke regelingen (samenwerkingsverbanden van meerdere gemeenten voor de uitvoering van taken).

Gemeenteraad kiest bij de kadernota

Het is aan de raad om de uiteindelijke keuzes te maken bij de kadernota. Deze worden vervolgens verder uitgewerkt in de begroting. In mei spreken raad en college met elkaar over de verschillende mogelijkheden.

Vul de enquête nu in!

Aankomende evenementen

Lees ook: