°C
donderdag 19 september 2024

Luuk Veneboer neemt afscheid van Basisschool De Fontein

Hillegom – Na 44 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, begint Luuk Veneboer aan een nieuwe fase nu zijn pensioen aanbreekt. Hij zit vol ideeën voor de toekomst, maar zal zeker de levendigheid van de school en vooral de kinderen missen. Hij heeft echter vertrouwen in zijn opvolger, Walter van Es, die perfect past bij basisschool De Fontein.

Toen Veneboer 15 jaar geleden als directeur begon, onderging het gebouw van basisschool De Fontein een transformatie. Van een gebouw met achterstallig onderhoud, donkere kleuren en kantoorvloerbedekking, werd het een ruim, licht en fris gebouw. Veneboer wilde dat iedereen zich welkom voelde, van kinderen en ouders tot leerkrachten. Daarom werd tijdens de renovatie een extra raam geplaatst, zodat hij zichtbaar en bereikbaar was voor iedereen. Toegankelijkheid stond altijd op nummer één voor Veneboer, en dat is nog steeds zo.

Lees hier meer artikelen over de Fontein.

Ouderbetrokkenheid op de Fontein

Basisschool De Fontein kenmerkt zich door een hoge mate van ouderbetrokkenheid. In de afgelopen 15 jaar is het uitgegroeid tot een plek waar mensen voor elkaar en voor de kinderen klaarstaan, met een cultuur van “niet praten, maar doen”. Veneboer denkt graag in mogelijkheden en hecht veel waarde aan positiviteit. Dit is mede te danken aan het werken met het Positive Behavior Support (PBS)-programma, dat tot doel heeft een positieve, sociale omgeving te creëren die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Veneboer is trots op de resultaten die PBS heeft opgeleverd.

Innovaties in het onderwijs

Veneboer kijkt met gepaste trots terug op de ontwikkelingen in het kleuteronderwijs. Sinds enkele jaren werkt de school met de methode Onderbouwd, waarbij handpoppen, rollenspellen en leuke activiteiten worden gebruikt om de lessen interactief en boeiend te maken. Daarnaast is ook het GIP-model, dat uitgestelde aandacht stimuleert, recentelijk geïntroduceerd. Met een blokje met verschillende kleuren en een vraagteken kunnen leerlingen aangeven dat ze een vraag hebben, waardoor het opsteken van de vinger niet meer nodig is. Deze ontwikkelingen hebben voor meer rust in de klas gezorgd.

Een waardevolle onderwijscarrière

Gevraagd naar het meest geraakte moment in zijn onderwijscarrière, wordt het even stil voor Veneboer. Het overlijden van kinderen en ouders heeft een grote impact gehad. Het opbouwen van een band met elke leerling maakt het verlies des te zwaarder. Hij herinnert zich in het bijzonder een meisje dat op twaalfjarige leeftijd overleed, slechts twee weken voor het einde van het schooljaar. Ondanks haar ziekte bleef ze positief en bewonderenswaardig. Haar tekst werd voorgelezen tijdens de musical, zodat ze er toch een beetje bij was. Ontmoetingen met haar ouders zijn voor Veneboer waardevolle momenten.

Nieuwe directeur Fontein: Walter van Es

Walter van Es, een vrolijke veertiger uit Roelofarendsveen en vader van twee kinderen, neemt het stokje over van Veneboer. Na een jaar stage te hebben gelopen op basisschool De Fontein, ontdekte Van Es dat hij hier thuishoort. Als voormalig directeur van het Invalteam van Sophia Scholen kijkt hij er nu naar uit om samen met collega’s en kinderen te bouwen aan een fijne school.

Van Es introduceert gedeeld leiderschap, waarbij gebruik wordt gemaakt van de expertise binnen het team. De school beschikt over een eigen leesspecialist, gedragsspecialist en orthopedagoog. Door samen te werken en gebruik te maken van de aanwezige kennis, wil Van Es het onderwijs naar een nog hoger niveau tillen. Passend onderwijs blijft een belangrijk streven op De Fontein.

Met enthousiasme wil Van Es de zichtbaarheid van de school vergroten. De school heeft een eigen onderwijsconcept waar ze trots op zijn, en dat mag best wat meer bekendheid krijgen. Ook heeft hij plannen om technologie en wetenschap een prominentere plek te geven op de schoolagenda, omdat dit perfect past bij De Fontein en de kinderen.

Veneboer juicht het enthousiasme van zijn opvolger alleen maar toe. Met zijn 66 jaar is het voor hem tijd om plaats te maken en zich te richten op nieuwe activiteiten, zoals vrijwilligerswerk en meer tijd besteden aan zijn gezin. Hij draagt officieel het stokje over aan Walter en neemt in oktober met een goed gevoel afscheid van alle leerlingen en collega’s.

Het tijdperk van basisschool De Fontein is aangebroken, met een frisse wind van nieuwe ideeën en een gedreven directeur die samen met het team verder bouwt aan een fijne school.

Aankomende evenementen

Lees ook: