°C
vrijdag 22 november 2024

Otte Lisse lokale partner voor MeerCompost

Haarlemmermeer / Bollenstreek – Onder de naam ‘MeerCompost’ gaat Meerlanden een unieke samenwerking aan met het bedrijf Otte Lisse uit de Bollenstreek. Het doel is dat Otte Lisse de 25.000 ton compost, die Meerlanden ieder jaar uit 55.000 ton ingezameld GFT maakt, ophaalt en verhandelt. De afzetgroep voor de compost bestaat uit bollenkwekers en -exporteurs in de Bollenstreek. MeerCompost staat voor kwaliteit door duurzame productie en afzet. Dat is ook duidelijk te zien op de door Rosenboom Reklame bestickerde trailer, die vanaf nu door de regio rijdt.

Gert-Jan Klaasse Bos, Manager Vergisting en Compostering bij Meerlanden, is zeer tevreden met de nieuwe samenwerking: ‘Het is het resultaat van onze zoektocht naar een efficiëntieslag op het gebied van duurzaamheid. Er zijn diverse partijen door ons benaderd en Otte Lisse had simpelweg het beste voorstel, de meeste ervaring op het gebied van duurzaam produceren en de juiste prijs-kwaliteitverhouding.’

Meerlanden Bio-Energie, met als hoofdtaken de verwerking van GFT van huishoudens en bedrijven en productie van groene energie daaruit, loopt in Nederland al jaren voorop waar het gaat duurzaamheid. Zo is dit recyclingbedrijf uit Rijsenhout er als eerste in geslaagd om groengas te halen uit het ingezamelde GFT-afval. Jaarlijks nu zo’n 2,5 miljoen kubieke meter. Inmiddels hebben diverse collega-bedrijven uit den lande het voorbeeld gevolgd en produceren met soortgelijke ideeën en techniek hun eigen groene energie.

Otte Lisse is van oudsher (sinds 1934) bekend in de Bollenstreek als mesthandel. Vanwege de Meststoffenwet wordt echter steeds minder mest verwerkt op bollengrond, en meer compost. ‘Compost van Meerlanden heeft een hoog gehalte aan organische stoffen en een relatief laag fosfaatgehalte, dus in die zin veel gevraagd door de bollenkwekers’’, aldus Tom Otte wiens bedrijf al jarenlang op diverse vlakken samenwerkt met Meerlanden. Otte Lisse kreeg in 2010 de Duurzaamheidsprijs voor het verwerken van groenafval tot biomassa en compost.

Eerder verhandelde Meerlanden de vervaardigde compost altijd via tussenhandel. ‘Voor ons was het eindproduct op het moment dat het hier de poort uit ging. Vervolgens werd het heel Nederland door gesleept, terwijl er een grote afzetmarkt, de Duin- en Bollenstreek, op een steenworp afstand ligt. Meerlanden geeft een hoge mate aan prioriteit aan samenwerking met lokale ondernemers, dus hebben wij in meerdere opzichten de juiste partij gevonden. We bieden hiermee gewaarborgde kwaliteit van compost die geproduceerd en afgezet is in de eigen omgeving’, aldus Gert-Jan.

Wat vindt Hillegom

Hillegom Online heeft sinds de zomer een nieuw uiterlijk gekregen. Wat vind jij ervan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Aankomende evenementen

Lees ook: