°C
donderdag 26 december 2024

Meerlanden zet duurzame basisscholen in het zonnetje

Streek – Op 10/10, de dag van de duurzaamheid, zet grondstoffen- & energiebedrijf Meerlanden de basisscholen die meedoen aan haar recycle-educatieprogramma in het zonnetje. De leerlingen en docenten van de deelnemende basisscholen scheiden hun afval, waardoor het weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Zo wordt afval het begin van iets moois. Om de deelnemers te bedanken voor hun inzet, ontvangen zij een knikkertegel, die gemaakt is van gerecycled plastic, voor op het schoolplein.

Uit handen van de chauffeurs die wekelijks de ‘grondstoffencontainers’ komen legen, ontvangen de leerlingen en de besturen van de basisscholen de knikkertegel. Danielle Rodenhuis (directeur OBS De Zevensprong, Rijsenhout) heeft als eerste het cadeautje ontvangen uit handen van Arie Giesbergen (chauffeur Meerlanden).

“Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Zevensprong. Op een duurzame school voelen kinderen zich prettig. Ze hebben energie en kunnen die energie ook kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het behoud van de aarde en hun leefomgeving. Ze leren dat duurzaamheid eenvoudig, leuk en vanzelfsprekend is. Het recycle-educatieprogramma van Meerlanden sluit hier goed bij aan. We dragen ons steentje bij aan het terugbrengen van grondstoffen in de kringloop én leren ondertussen heel veel over afvalpreventie en recycling,” vertelt Danielle Rodenhuis enthousiast. “Deze knikkertegel krijgt een mooie plek op ons nieuwe, groene schoolplein!”

Recycle-educatieprogramma
Het recycle-educatieprogramma van Meerlanden maakt mogelijk dat leerlingen van deelnemende basisscholen hun afval scheiden in gekleurde afvalbakken: groenafval (groen), papier (blauw), plastic (oranje), drankkartons (geel) en restafval (grijs). Meerlanden haalt het gescheiden afval bij de school op zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Het recycle-educatieprogramma is geen commerciële activiteit, maar een samenwerking tussen gemeenten, scholen en Meerlanden.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden. Zij voeden op hun beurt hun directe omgeving weer op.Met aparte inzamelacties voor bijvoorbeeld e-waste of textiel kan de school bovendien geld verdienen waarmee investeringen gedaan kunnen worden voor verdere verduurzaming van de school. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Binnen het project krijgen alle klassen daarnaast jaarlijks onderwijs over afval, grondstoffen en milieu. Dit wordt verzorgd door het NMCx. Scholen kunnen zich aanmelden voor of zich vrijblijvend laten informeren over het recycle-educatieprogramma via www.meerlanden.nl/educatie.

Beginvanietsmoois.nl
Meerlanden ziet afval als grondstof, als het begin van iets moois. Op beginvanietsmoois.nl staan informatie, regionaal nieuws en tips om goed te sorteren waardoor restafval wordt voorkomen. Het informatieplatform laat zien hoe door materialen beter te sorteren verspilling wordt tegengegaan en grondstoffen telkens opnieuw benut kunnen worden. Want hoe beter restafval wordt verminderd hoe meer grondstoffen, energie en producten gemaakt kunnen worden. www.beginvanietsmoois.nl

Dag van de Duurzaamheid
Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Bedrijven, bewoners, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties laten samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Samen sneller circulair
Meerlanden gelooft dat een circulaire samenleving mogelijk is. Een samenleving zonder afval, maar mét grondstoffen die na hergebruik en recycling als nieuwe producten worden teruggebracht in de kringloop. Een samenleving waarbij de openbare ruimte ook leverancier is van grondstoffen. Een samenleving waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen. Samen met haar medewerkers, gemeenten, bewoners, scholen en bedrijven wil Meerlanden de regionale samenleving circulair maken én de werkgelegenheid regionaal versterken en bevorderen. Haar missie: “Samen sneller circulair!”

Wat vindt Hillegom

Moet Hillegom geheel vuurwerkvrij worden met oud en nieuw?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Aankomende evenementen

Lees ook: