Struikelsteen voor Jacob Roth
Op donderdag 25 november legden de bewoners van 2e Loosterweg 84, in het bijzijn van burgemeester Arie van Erk en een familielid van de familie Nooteboom, de allereerste struikelsteen in Hillegom voor Jacob Roth. De Weense Jacob Roth woonde vanaf zijn 21ste bij de familie Nooteboom op de 2e Loosterweg 84 in Hillegom.
Europees monument
Stolpersteine, ook bekend als Struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (geboren in 1947 in Berlijn). Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het idee is niet letterlijk struikelen over de struikelsteen maar dat men struikelt met hoofd en hart. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.
Jacob Roth
Jacob werkte in Hillegom als kantoorbediende bij de familie Stassen en was snel ingeburgerd. Toen de Joden in mei 1942 door de bezetter werden verplicht een gele ster te dragen, deed hij dat ook. Hoewel niemand van zijn achtergrond op de hoogte was. In het voorjaar van 1943 werd hij afgevoerd door de NSB. Via het politiebureau ging hij naar Westerbork om van daaruit gedeporteerd te worden naar Sobibor. Jacob is in augustus 1943 om het leven gebracht. Hij was toen 35 jaar.
Kijk voor meer informatie op de website van Vrienden van Oud Hillegom