Rijnland Energie: de eerste Watergeus is binnen, nu de tweede nog
Hillegom – Burgercoöperatie Rijnland Energie sluit 2021 tevreden af. De actie om met inwoners van Holland Rijnland de twee windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude te kopen heeft boven verwachting gescoord. Omwonenden brachten sinds dit voorjaar 850.000 euro bij elkaar voor de aankoop van ‘De Watergeuzen’. De coöperatie roept mensen op nog voor het eind van het jaar mee te doen met de 2e uitgifte om ook de tweede molen in handen van burgers te krijgen. “We hopen op 1 miljoen dit jaar.”
Er gingen tot nu toe bijna 3500 participaties over de toonbank. Dat was genoeg om de aankoop van beide molens door te laten gaan. Maar, zegt penningmeester Anne Marieke Schwencke: “Die tweede molen willen we natuurlijk ook snel kunnen afbetalen. De eerste molens is binnen, nu die tweede nog.” De coöperatie roept mensen daarom op om nog vóór het einde van het jaar in te tekenen voor de 2e uitgifte. Wie in december nog 1 of meer participaties (250 euro p/st) aanschaft, is al in januari windmolenaar en profiteert mee in de winst van de duurzame stroom. Wie nu zijn beurt voorbij laat gaan, moet wachten tot de derde intekenronde die pas start in maart 2022.
De meeste interesse om windmolenaar te worden komt tot nu toe uit Leiden en Zoeterwoude, de twee gemeenten die uitkijken op de molens. Maar ook in Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp vinden veel mensen het idee van een ‘eigen’ molen aantrekkelijk. Ook ondernemers in de regio kunnen overigens meedoen. “We zien dat dit een aantrekkelijke investering is voor bedrijven die hechten aan duurzaamheid en lokale klantenbinding”, aldus Anne Marieke Schwencke. Lokaal eigendom maakt windmolens aantrekkelijk.
Het idee achter de Watergeuzen-actie is eenvoudig: we moeten meer duurzame stroom opwekken om de CO 2- uitstoot te beperken. Maar veel mensen hebben geen zin in een windmolen in hun achtertuin. Dat wordt een ander verhaal als je zelf mede-eigenaar bent, kunt meebeslissen over de molens én rente krijgt over je inleg. Bovendien gaat de winst die overblijft na uitkering van de rente naar de lokale burgercoöperaties in de omtrek, die op hun beurt kunnen investeren in duurzame projecten voor het dorp of de wijk. Iedereen heeft zo voordeel van de coöperatieve molens.
Rijnland Energie Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een burgerenergiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep enthousiaste inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrensoverstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken. De coöperatie is niet-commercieel en wordt gerund door vrijwilligers. De leden van de aangesloten lokale coöperaties bepalen het beleid.