°C
vrijdag 18 oktober 2024

Nieuwjaarsreceptie Gemeente

Foto's gemaakt door:

Hillegom – Op maandag 2 januari was de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hillegom. Onder de foto’s staat de nieuwjaarsspeech van Burgemeester Arie van Erk. Klik hier om de speech te bekijken.

Foto’s: Annette Damman

Nieuwjaarsspeech burgemeester Arie van Erk

Welkom iedereen, wat fijn om u eindelijk weer eens te zien op onze Nieuwjaarsreceptie, in plaats van dat ik in een camera sta te praten; ik voelde me zo nu en dan gewoon een presentator van het NOS-journaal. Graag bedank ik de politie, de brandweer, de boa’s, de Meerlanden en onze ambtenaren voor hun inzet rondom en tijdens oud & nieuw. Zij zijn onmisbaar.

De laatste nieuwjaarsreceptie dat we bij elkaar zijn geweest was 2 januari 2020. Vlak daarna maakte Corona de dienst uit.
Maar heel gek: sinds afgelopen zomer lijkt het of het nooit is gebeurd. Er zijn weer files, we zoenen elkaar weer, we schudden weer handen en we ontmoeten elkaar weer. Gelukkig maar, al is het virus nog niet geheel weg, want zo zijn we gewend om te leven.

Toch wil ik er nog even bij stilstaan; bij de mensen van wie we afscheid moesten nemen, de gezondheidsproblemen, de financiële zorgen, zeker ook bij ondernemers. En toch ook bij die andere kant: de rust, de creativiteit, de aandacht voor elkaar. Heel veel mensen dachten: ‘wat kan ik doen?’ We schakelden een paar versnellingen terug met z’n allen en ik ben er trots op hoe onze inwoners elkaar hebben gesteund.

Terwijl de laatste versoepelingen rondom Corona werden doorgevoerd, vielen de Russen in februari 2022 Oekraïne binnen. Een volgende crisis; een oorlog in Europa. Vrouwen en kinderen sloegen op de vlucht, ook naar Nederland.

In Hillegom was tijdelijke opvang snel geregeld, dankzij een mooi initiatief van Peter Ruigrok, die plaats maakte op zijn terrein. Ook als gemeente hebben we toen vlot knopen doorgehakt en vonden er 125 mensen gedurende een aantal maanden onderdak aan de Noorderlaan. Aan het Haarlems Dagblad vertelde Peter dat hij het leed op tv zag en dat ook hij dacht: wat kan ik doen? En hij deed het! Ook heel veel vrijwilligers en onze eigen ambtenaren hebben zich vol overgave ingezet en doen dat nog steeds. Niemand kon vermoeden dat de strijd in Oekraïne zo heftig zou worden en zo lang zou duren.

Zo lang het duurt dragen we ook als gemeente Hillegom ons steentje bij aan de opvang en vangen we gedurende dit komende jaar 2023 ongeveer 100 mensen uit de Oekraïne op in de Leerwinkel en aan de Stationsweg op de Zanderij. Ook bij mensen thuis hebben nog 25 mensen onderdak gevonden. Dank voor alle steun en inzet van onze inwoners en verenigingen.

Maar het is wereldwijd onrustig. De vluchtelingenstroom is daardoor groot, mensen moesten in ter Apel zelfs in de buitenlucht slapen. Dit opvangtekort voor asielzoekers vraagt in 2023 ook een inspanning van ons, als gemeente. In welke vorm weet ik nog niet, maar dat gaan we zien.

Al zeg ik daarbij dat deze dynamiek voor ons als gemeentebestuur best ingewikkeld is. Vooropgesteld: natuurlijk willen wij mensen helpen. Je zal maar op de vlucht zijn. Maar het is in deze tijd van woningnood wel een lastig verhaal, bijvoorbeeld als je denkt aan jonge Hillegommers die óók graag een eigen huis willen of ouderen die naarstig op zoek zijn naar een appartement.

Anderzijds: ook dit hebben we al eens eerder meegemaakt. In de jaren zestig huurden pasgetrouwden vaak een kamer bij een hospita. En in de jaren tachtig leidde de combinatie woningtekort en leegstand tot de kraakbeweging. En ook vluchtelingen zijn altijd in golven gekomen – en uiteindelijk altijd opgenomen. Ook deze keer komen we er uit, dat geloof ik vast. Raad en college buigen zich over de woningbouwplannen in Hillegom en die zijn er de eerste jaren gelukkig nog volop, al werken de stikstofcrisis en de stijgende bouwkosten niet mee.

Een stikstofcrisis die overigens ook de boeren enorm raakt; ook dat is landelijk een groot vraagstuk. We zijn de boerenprotesten van de afgelopen zomer nog niet vergeten. Wat we ook aan den lijve ondervinden als gevolg van de oorlog zijn de stijgende energieprijzen en de inflatie in het algemeen. De een zit er warmpjes bij, anderen staan – letterlijk en figuurlijk – in de kou.

Daar maken we ons zorgen over, maar we proberen waar nodig financiële ondersteuning te bieden. Ook zetten we extra in op de energietransitie met hulp van onder andere energiecoaches en de energie corporatie, nu de nood hoog is gezien de hoge energieprijzen vanwege de oorlog en de klimaatverandering. En dan hadden we in 2022 nog de gemeenteraadsverkiezingen. Dit leidde tot wat verschuivingen in zetels tussen partijen en er kwam een nieuwe partij bij; Hart voor Hillegom.

Bloeiend Hillegom trad toe tot de coalitie en er schoof één nieuwe wethouder aan, Maarten Dijkshoorn; die heeft intussen heel snel zijn weg al gevonden. De coalitiebesprekingen waren snel rond, en het akkoord is vervolgens aan de raad voorgelegd, en daar was unanimiteit over de hoofdlijnen van de koers tot 2026. Dat was een mooi succes.

Eensgezindheid en de verbinding zoeken zijn voor mij de kernwaarden. Dat moesten ze in politiek Den Haag ook eens wat vaker doen. Draagvalk creëren, in gesprek blijven met elkaar en weten wat er speelt. Een band opbouwen met je inwoners. Dan krijg je een gemeenschap die niet alleen naar de overheid kijkt, maar meedenkt en zichzelf eerst de vraag stelt ‘wat kan ik doen?’. Dat voorkomt ook dat groepen tegenover elkaar komen te staan.

In dat opzicht ben ik er dankbaar voor en trots op dat we hier een prachtig maatschappelijk middenveld hebben: sportclubs, verenigingen, stichtingen, kerken en ook particulieren zetten zich allemaal keihard in voor jong en oud, waarvoor veel dank.

Aan iedereen de oproep; overweeg ook eens vrijwilligerswerk op welk terrein dan ook of doe een uurtje iets voor een ander. Dat geeft een goed gevoel.

Tenslotte; niemand kan alle problemen helemaal oplossen, ook wij als gemeente niet. Maar als iedereen iets bijdraagt, komen we er wel. We hebben in het verleden vaker in zwaar weer gezeten; ook toen waren er crisissen.

We moeten vooruit kijken en ook lering trekken uit het verleden. De moeilijkheden die we eerder hebben doorstaan moeten ons juist weer vertrouwen geven voor de toekomst. We zijn er altijd bovenop gekomen al moet je soms een stap achteruit zetten en pas daarna weer een of twee vooruit. Laten we elkaar niet de put in praten, maar juist bemoedigen. Stappen zetten. We doen het samen.

Graag breng ik een toost uit op het jaar 2023. Laten we er met z’n allen iets moois van maken in goede gezondheid, want dat staat voorop.

Aankomende evenementen